Jak na správnou letní grilovačku?

Dny se nám pomalu prodlužují, teploty stoupají vzhůru a s dalším jarem a létem přivítáme další grilovací sezónu, která patří pro mnohé z nás k jedné z nejoblíbenějších částí roku. A není se čemu divit. Letní grilovačka je často příčinou setkávání přátel a rodin, dlouhého ponocování a v neposlední řadě příležitostí užít si kvalitní jídlo a pití. 

JEŠTĚ NEŽ ZAČNETE GRILOVAT

Pokud jste se s minulou grilovací sezónou rozloučili velkou očistou svého grilu, pak vás čeká už jen očištění od prachu a nečistot z garáže. Jestliže jste ale během podzimu odložili hloubkové čištění grilu až na jaro, pak je právě teď ta správná chvíle. Užitečnými společníky vám budou odmašťovací prostředky a kartáč na čiště grilu, jehož široká kontaktní plocha v kombinaci s tvrdými štětinami z nerezové oceli výrazně zjednoduší čištění mastného a připáleného grilovacího roštu.

TIP: Plynové grily a grily na dřevěné uhlí nechte ideálně po každém použití pořádně vypálit. Rozpalte ho na maximum, aby v něm shořely všechny uchycené zbytky jídla a tuku. Zavřete víko a počkejte alespoň 15 minut. Až se z něj přestane kouřit, pusťte se do úklidu.

grilovani

CO NESMÍ CHYBĚT?

Na rozdíl od vaření v kuchyních, kdy kuchař většinou připraví k sobotní večeři jeden druh pokrmu, je grilování úžasné v rozmanitosti. Příprava většinou není časově tolik náročná a lze tedy připravit více variant. Nezapomeňte se před zahájením sezóny vybavit kvalitním grilem nebo ohništěmgrilovacím náčiním a ostrými noži, případně také speciálními rukavicemi s dlouhým a pružným nápletem, které jsou tepelně odolné do +250 °C.

Mezi nejoblíbenější grilované jídlo patří bezesporu maso. Ať už kuřecí prsa či křidélka, vepřové plátky nebo třeba hovězí steak. Maso je nejlepší den předem namarinovat a v uzavíratelných dózách uložit do lednice. K samotnému grilování pak perfektně poslouží grilovací podložky, které zabraňují přichycení jídla a zároveň chrání i rošt vašeho grilu před zbytečným znečištěním od propadávajících a připalujících se kousků grilovaných pokrmů. Milovníci grilované zeleniny a hub určitě ocení praktický grilovací košík z nerezové oceli.

NEZAPOMEŇTE NA PITNÝ REŽIM

Během parných letních dnů je správný pitný režim jednou z nejdůležitějších věcí. Proto bychom na něj neměli zapomínat. Připravte osvěžující nápoj a mějte ho vždy po ruce. Skvělým řešením pro to jsou kvalitní termosky, které udrží tekutinu v příjemné teplotě i 12 hodin. Abyste nemuseli vynášet na terasu své oblíbené skleničky na vodu a bát se o ně, vybavte se plastovými kelímky, které se nerozbijí, a po použití je jednoduše omyjete.

pitny-rezim-clanek-II

DOLAĎTE VEČER K DOKONALOSTI

Protože maličkosti dělají celek, myslete i na pohodlí, které během grilovačky nesmí chybět. Vsaďte na komfortní zahradní židle a doplňte je měkkými podsedáky. Vniveč nepřijde ani zahradní pohovka nebo houpačka, kde si lidé po vydatném jídle mohou odpočinout. Příjemnou atmosféru nastolíte také správným osvětlením. I letní večery nás někdy mohou překvapit nízkými teplotami, proto se vybavte teplými dekami, ve kterých se budete cítit jako v bavlnce.