Vánoční pečení cukroví: Tradice pro společné chvíle s rodinou

Pečení cukroví je jednou z nejkrásnějších tradic spojených s vánočními svátky. Připravit si doma voňavé cukroví není jen o chuti, ale také o atmosféře, kterou tato činnost vytváří. Přináší chvíle klidu, pohody a možnost strávit čas s rodinou nebo přáteli.

vánoční pečení

Příprava na pečení

Než začnete péct, je dobré si vše dobře naplánovat. Začněte tím, že si vyberete, jaké druhy cukroví chcete připravit. Chystáte se na klasiku jako vanilkové rohlíčky, linecké nebo třeba perníčky? Nebo se chcete pustit do nějakých nových a originálních receptů? Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh, je důležité mít přehled o potřebných ingrediencích. Sestavte si detailní nákupní seznam, na kterém by neměly chybět základní suroviny jako hladká mouka, cukr, máslo, vejce, ořechy, vanilka, koření nebo marmelády na plnění. Pokud se rozhodnete cukroví ještě dozdobit, nezapomeňte i na polevy, čokoládu, potravinářská barviva a dekorace, jako jsou jedlé perličky nebo cukrové postavičky. Předem si také ověřte, jestli máte doma dostatečné zásoby plechů, vykrajovátek nebo formiček na pečení. A nezapomeňte si vyhradit čas na to, abyste si celý proces pečení užili a vzali si s sebou do kuchyně rodinu nebo přátele!

Jaké cukroví začít péct jako první?

Většina rodin začíná pečením perníčků, protože potřebují čas, aby změkly a získaly svou charakteristickou jemnost. Pokud máte recept na perníčky, které jsou měkké ihned po upečení, klidně si můžete jejich přípravu a zdobení nechat na později. Důležité je těsto na perníčky dobře propracovat a nechat ho alespoň jeden nebo dva dny odležet v chladničce. Bude se vám s ním pak lépe pracovat.

Je rozumné připravit si dopředu různé druhy cukroví, které budou potřebovat čas na odležení, jako je linecké, kakaové tyčinky, ořechové trubičky a další cukroví, které budete chtít později zdobit, slepovat nebo plnit krémy. Tato těsta také nechte v chladničce několik dní, než je začnete zpracovávat.

Několik týdnů předem můžete péct také vanilkové rohlíčky, krásně se do Vánoc naleží a zkřehnou.

dřevěný nábytek 

Kdy plnit a slepovat cukroví?

Dva týdny před Štědrým dnem se ještě určitě nepouštějte do plnění a slepování máslovými a pudinkovými krémy, které se rychle kazí. Zůstaňte u pečení trvanlivého cukroví, které vydrží v chladu. Teď je nejideálnější čas na slepování marmeládou a nebo také na přelívání čokoládovou polevou a zdobení ořechy, mandlemi či jiným zdobením.
V posledním týdnu před Vánocemi se zaměřte na cukroví, které vyžaduje sněhové základy, například pusinky, a začněte plnit již odleželé cukroví krémy.  Nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kuličky nebo šuhajky, nechte až na poslední chvíli.

Jak skladovat cukroví?

Pro správné skladování vánočního cukroví je důležité mít správné podmínky, aby cukroví zůstalo čerstvé a zachovalo si svou chuť a vzhled. Hotové a naplněné cukroví skladujte na chladném místě, ideálně v plechové nebo plastové krabici s víkem. Nejlepším místem pro uchování je chladnička nebo chladné místo v domě. Pokud používáte balkon, buďte opatrní na změny teploty, které by mohly ovlivnit kvalitu cukroví. 

Pokud máte perníčky, přidejte do krabice kousek chleba, citronové kůry nebo jablka. To zajistí, že perníčky zůstanou vláčné a nebudou tvrdnout.

Nepečené druhy, jako jsou pusinky, uložte v papírové krabici, v plastové nádobě by mohly zvlhnout. Uložení do lednice je ideální, pokud chcete mít jistotu, že si zachovají čerstvost.

pečení cukroví

Pečení s dětmi

Pečení cukroví je nejen skvělá zábava, ale také výborný způsob, jak zapojit celou rodinu, zejména děti. Můžete je nechat vykrajovat různé tvary, zdobit perníčky nebo plnit košíčky. Ať už sáhnete po tradičních receptech jako jsou vanilkové rohlíčky a perníčky, nebo se rozhodnete experimentovat s novými moderními recepty, vždy se zaměřte na radost z procesu. Vzpomínky, které při pečení vznikají, jsou totiž stejně cenné jako výsledné cukroví.

Tak na co čekat? Vytáhněte váleček, formičky a pusťte se do tvoření!